Apronda martı kovma oyunu

Atatürk Havalimanı'nın deniz kenarında olması yüzünden bölgede yuvalanan başta martılar olmak üzere karga, sığırcık ve serçeler uçuş güvenliğini tehdit ediyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2012 10:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Hava Meydanları İşletmesi, havalimanı pistleri ve uçakların manevra yaptığı taksi yollarında sürü halinde dolaşan kuşları uzaklaştırmak için yıllardır mücadele ediyor. Tüfekli mücadelede başarılı olamayan yetkililer, şimdi de araçlarla siren çalarak kuşları bölgeden uzaklaştırmaya çalışıyor.

Havacılık fotoğrafları çeken Murat Koncavar, aprondaki martı sürüsünü araçla kovalayamaya çalışan görevlileri görüntüledi. Zamanla uçakların motor seslerine alışan kuşların, siren sesine de aldırış etmeden apronda dolaşmaya devam etmesi dikkat çekiyor.

5 KİLOLUK KUŞUN ÇARPMASI 550 KİLO KUVVETE EŞDEĞER

Atatürk Havalimanı'nda görevliler, uçakların iniş ve kalkışı sırasında kuşların tehlikeye neden olmaması için çalışsa da uçaklara çarpma vakaları önlenemiyor. Bu yüzden her yıl onlarca uçak kuş çarpmasından dolayı geri dönmek zorunda kalıyor. Uzmanlar, yaklaşık 6 kilogramlık bir kuşun, saatte 300 kilometre ile giden uçağa çarpma etkisinin 550 kilogram kuvvete eşdeğer olduğu belirtiyor. Havacılık istatistikleri de kuşların özellikle iniş ve kalkış sırasında uçaklara çarpıp, motora girmesiyle büyük tehlike oluşturduğunu ortaya koyuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber